Vad är kognitiv beteendeterapi (KBT)
Jag är utbildad till psykolog vid Göteborgs universitet och blev klar 2011. I utbildningen ingick terapeutisk skolning i både KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) och PSYKODYNAMISK PSYKOTERAPI (PDT).
Vad är KBT?Förenklat kan sägas att i KBT så fokuserar man på nutid och framåt och jobbar med sina tankar/känslor samt beteenden. I KBT lär man sig identifiera tankar, känslor och beteenden och därefter övar på att tillämpa alternativa tankar och beteenden där man önskar.
Ofta upprepar vi beteenden och tankar under lång tid. Vi är inte alltid medvetna om hur vi beter oss eller tänker. Ibland kan vi ha upparbetat negativa mönster eller så fungerar hur vi gjort hittills inte längre. Här erbjuder KBT mycket god hjälp genom att vi lär oss förstå vad vi tänker och gör och därefter jobbar mot den riktning vi önskar ta istället. I KBT ingår alltid att man kartlägger sina beteenden och övar på det man vill uppnå. Hemuppgifter förekommer. Metoder inom KBT som jag gärna arbetar med är Mindfulness och ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Mindfulness kan i korthet beskrivas som en metod där man arbetar med att förankra sig i nuet istället för att grubbla över det förflutna eller oroa sig inför framtiden. I Mindfulness tränar man också på att försöka styra sitt fokus, dvs lägga sin uppmärksamhet på det vi kan påverka och mår bra av istället för att ägna oss sådant som gör att vi mår psykiskt dåligt. ACT innebär förenklat att man jobbar med ett accepterande förhållningssätt till det vi inte kan förändra och istället lägger vårt fokus på det vi kan påverka. Eftersom vi inte kan styra över allt i livet så sparar det oss mycket energi och lidande. Ett accepterande förhållningssätt är en färskvara. Man måste öva på det varje dag. ACT kan också ge många verktyg gällande att hantera negativa, ofta självkritiska tankar. Här jobbar man med att distansera sig från och inte alltid ta sina tankar på så stort allvar. |
|